woensdag 20 juni 2012

Lieke van Lexmond met Stabilo Spellingstrijd op RTL 4


Lieke van Lexmond met Stabilo Spellingstrijd op RTL 4

Lieke van Lexmond nam een moedig besluit door eind 2011 haar vertrek in Goede Tijden Slechte Tijden aan te kondigen. Maar RTL 4 laat de actrice en presentatrice niet staan. Ze kreeg al snel een presentatiecontract aangeboden waar De TV Makelaar, Het Zesde Zintuig en The Ultimate Dance Battle uit voort vloeiden. Zenderbaas Erland Galjaard heeft grote plannen met Lieke, die in juni 2012 haar eigen primetime zaterdagavondprogramma krijgt: de Stabilo Spellingstrijd.

De Spellingstrijd is gebaseerd op zogeheten spelling bee’s, wedstrijden die met name in Amerika heel populair zijn. Basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 krijgen pittige Nederlandse grammaticale en spellingsoefeningen voor hun kiezen. Degene die deze opdrachten het beste voltooid, wint de taalprijs.

Eerder leek er sprake van te zijn dat Nicolette van Dam deze klus toegeworpen kreeg, zij presenteerde eerder de Achmea Kennisquiz. Maar vanaf 23 juni is de sexy presentatrice Lieke van Lexmond dus te zien met de Spellingstrijd.

Lieke van Lexmond wordt dus het gezicht van de jeugdige zaterdagshow Stabilo Spellingstrijd op RTL 4. Dat heeft het tv-station bevestigd. In acht afleveringen nemen basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 het tegen elkaar op. Zij krijgen van presentatrice Van Lexmond pittige Nederlandse grammatica- en spellingsoefeningen voorgeschoteld. Slechts één scholier gaat naar huis met de hoofdprijs van sponsor Stabilo, fabrikant van onder meer pennen en highlighters.

Er was nog even sprake van dat Nicolette van Dam de presentatie zou verzorgen. Zij heeft ervaring met jeugdig weekendamusement. Zo was ze eerder te zien als host van Achmea Kennisquiz.

Lieke van Lexmond is hot en heeft ervaring met volwassen studioshows. Zo was ze te zien met The Ultimate Dance Battle op RTL 5.

Stabilo Spellingstrijd is vanaf 23 juni elke zaterdag om 20.00 uur te zien op RTL 4.

Lieke van Lexmond heeft besloten om haar nieuwe zaterdagavondshow Stabilo Spellingstrijd zonder autocue aan elkaar te praten. Dat vertelt ze in dagblad Metro. Van Lexmond vond het ‘best spannend’ om de opnames in haar eentje te klaren. Door het zonder autocue te doen, hoopte ze dichterbij de kandidaten te staan. “Op die manier heb ik veel meer contact met de kinderen en moet ik echt nadenken over hoe ik de spellen uitleg. Bovendien vond ik het leuk het op de ouderwetse manier te doen“, zegt ze.

De tv-persoonlijkheid vindt het ‘heerlijk’ dat ze niet meer vast zit aan het strakke opnameschema van Goede Tijden Slechte Tijden, dat ze heeft verlaten. “Het is zo fijn om mijn planning zelf in de hand te houden. Dat ik eigen keuzes kan maken. Het voelt bijna volwassen.”

Wel mist ze haar personage Charlie. “Ze is zo grappig en lief. Ze is echt een deel van mij. Van wie ik ben. Ik kan nog steeds om haar gniffelen. Ik heb ook echt nog wel momenten dat ik denk: als Charlie dit zou meemaken…”

Vanaf zaterdag 23 juni 2012 test Lieke van Lexmond welke Nederlandse basisscholier het best kan spellen. In het nieuwe RTL 4-programma “Stabilo Spellingstrijd’ strijden wekelijks zeven kandidaten uit groep zeven en acht van de basisschool om mooie prijzen en een plek in de grote finale. ‘Stabilo Spellingstrijd’ is letterlijk en figuurlijk een SPEL-programma; In verschillende spelrondes moeten de kandidaten onder hoge (tijds)druk laten zien wie de veelal moeilijke woorden het best en het snelst kan spellen. De kandidaten zijn jong, maar de uitdaging waar zij voor staan is zelfs voor volwassenen pittig. ‘Stabilo Spellingstrijd’ is dan ook bij uitstek een spel waarbij de kijkers thuis ook hun talent en woordenschat kunnen testen. De kunst is om ook onder hoge druk de puntjes op de i te zetten. Een woord kan dan misschien makkelijk klinken, maar is het ook zo makkelijk te spellen? Eén letter maakt het verschil en een spelfout is allesbepalend.

Lieke van Lexmond loodst de kandidaten door het spel en wordt daarin bijgestaan door een deskundige jury, bestaande uit kinderboekenschrijver Paul van Loon (bekend van o.a. De Griezelbus en Dolfje Weerwolfje) en Neerlandica Evelien Dijkman van Noordhoff Uitgevers, gespecialiseerd in leermiddelen voor het onderwijs. ‘Stabilo Spellingstrijd’, geproduceerd door Endemol Nederland, bestaat per aflevering uit drie rondes. Elke kandidaat krijgt een minuut de tijd om zoveel mogelijk woorden correct te spellen. Voor ieder goed woord mag de kandidaat een trede omlaag op de ‘trap’. De vier kandidaten met de meeste goede antwoorden gaan door naar de tweede spelronde. Ronde twee is een schrijfronde waarin de deelnemers woorden moeten schrijven en fouten in zinnen moeten ontdekken.

De twee beste kandidaten treffen elkaar in de derde en laatste spelronde, waarin ze in een zinderend één-tegen-één duel om de beurt hetzelfde moeilijke woord moeten spellen. De kandidaat die er als eerste in slaagt drie woorden goed te spellen, met evenveel beurten als zijn tegenstander, is winnaar van de aflevering. Aan het einde van de reeks resulteert dat in zeven rasechte taalpuristen die het tegen elkaar opnemen in de grote finale op zaterdag 11 augustus 2012 van ‘Stabilo Spellingstrijd’, in de hoop op eeuwige roem en mooie prijzen. Uitzending: Vanaf zaterdag 23 juni 2012 met Lieke van Lexmond wekelijks tussen 20.00 uur en 20.50 uur bij RTL 4.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten